сряда, 17 май 2023 г.

Сервираме кафе


 

За какво е полезно кафето с кокосово масло?

Помага в контрола на кръвната захар и инсулина

Как пиете кафето си? Може би добавяте мед, канела, мляко, парче краве масло или го предпочитате чисто и силно? А какво ще кажете за съчетанието от кафе и кокосово масло? Оказва се, че се получава не само приятна вкусова комбинация, но има и редица ползи за здравето. Вижте някои от тях.

Какво количество кокосово масло да добавите? Направете си чаша ароматно кафе и овкусете с ½ или 1 ч. л. от маслото.

За по-добро храносмилане

Кокосовото масло действа като естествен лаксатив и спомага за подобряване на перисталтиката на червата. Не само улеснява изхождането, но подобрява и усвояването на хранителните вещества от продуктите, която консумираме.Пиенето на кафе на гладно може да бъде вредно за стомаха, но добавянето на малко количество кокосово масло може да успокои възпалението в червата.

Помага в контрола на кръвната захар и инсулина

Ароматното масло съдържа полезни витамини, минерали и мастни киселини. За разлика от повечето храни, които консумираме, кокосовото масло не предизвиква отделяне на инсулин, а помага на нашите клетки да се свързват по-ефективно с инсулина, което означава, че има контрол на нивата на кръвната захар.Контрол на апетита

Въпреки че знаем, че закуската е първото и най-важно хранене за деня, понякога я пропускаме и пием само кафе и това е нашата „закуска“. Мастните киселини в кокосовото масло се обработват от черния дроб, който отделя кетони в тялото,създавайки ефект на ситост.Това би трябвало да намали апетита и желанието за преяждане, както и контрола на малките закуски между храненията.

За повече енергия

Докато много други видове мазнини ни карат да пълнеем, тези които се намират в кокосовото масло не се съхраняват като излишни мастни натрупвания. Те служат на тялото като енергиен източник, което не само помага в отслабването, но осигурява и енергичен старт на деня.

За по-добра мозъчна дейност

За някои хора, денят не може да започне без чаша кафе. Според изследвания, добавянето на малко количество кокосово масломоже да подобри когнитивната функция.

Как да подсладим кафето си без захар

Кафето е една от най-консумираните напитки в световен мащаб. Всеки, който обича да се наслаждава на вкуса му, приготвя напитката си според настроението, предпочитанията, хранителния режим, който следва. Чашата с кафе трябва не само да е вкусна, но и полезна.

От друга страна знаем какви щети нанася на здравето консумацията на захар. С нея най-често подслаждаме кафето си.

Разбира се, има хора, които добавят мед, натурално какао или стевия. А защо не пробвате да добавите и някои от следните съставки, като здравословен заместител на захарта.

Бадемово мляко

Дори и да не сте веган, може да се насладите на вкуса на това мляко, което съдържа малко калории, но добри количества калций. На пазара има различни видове бадемово мляко, някои са с добавени мед и ванилия, което ще направи чашата ви кафе още по-вкусна.

Добавете фурми

За целта ще ви бъдат необходими качествени фурми, към които няма добавени подсладители. С тях не само ще подсладите кафето си, но ще си доставите магнезий, фибри и витамин В6. Вземете няколко фурми и ги накиснете във вода за 1 час, или ако нямате време да ги киснете, сложете ги в блендер и добавете малко вода. Смелете добре и от получената паста добавете желаното количество към кафето си.

Добавете малко масло

Може да ви звучи странно, но не са малко специалистите по здравословно хранене и отслабване, които ще ви кажат да пробвате вкуса на комбинацията масло и кафе. Освен че ще се отрази на енергийните ви нива, ще подобри и метаболизма ви.Кокосова сметана

Тя е с чудесен вкус и малко по-плътна консистенция от кокосовото мляко. От биомагазините може да си я закупите без добавени захари. Подходяща е за приготвяне на ароматна чаша кафе, ястия, супи, сладкиши, торти, кремове. Богата е на полезни мазнини и калий.

Тъмен шоколад с висок процент на какао

Доверете се на качествения черен шоколад, който ще ви осигури важни антиоксиданти, благодарение на богатото си съдържание на натурално какао. Вземете малко парче от него и го пуснете в горещото си кафе. Бързо ще се разтопи, а за вас остава да се насладите на вкуса.

Кленов сироп

Подобно на меда, кленовият сироп е естествен и много полезен подсладител. Може да го ползвате не само за овкусяване на палачинки, купичката с овесени ядки, но и за здравословно подслаждане на кафето.

Ванилов екстракт

Знаете ли, че ароматът на ванилия може да ни помогне да намалим глада за сладкиши? Добавете няколко капки ванилов екстракт към кафето си. Ще получите един елегантен вкус, а напитката няма да ви се стори толкова горчива.

Аромат на канела

Канелата може да замени захарта. Чудодейната подправка прави вкуса на кафето по-интересен, но също така контролира нивата на кръвната захар, подобрява метаболизма и настроението ни.  

събота, 13 май 2023 г.

С мелница мелим брашно




 Добре дъшли скъпи приятели, предлагаме услугата смилане зърно на брашно с каменна мелница по този начин, брашното ще запази повече ценни микроелементи и витамини, в тази връзка предлагаме статия🍀🌾👉

👉Полезният хляб от каменна мелница

Много хора не знаят какви са предимствата на това да смелиш брашно на каменна мелница. Предците ни са смилали зърно хилядолетия наред между два камъка (ромел). Това е най-стария, най-бавния и най-добрия начин за превръщането на зърното в плътно и кремаво на цвят прахообразно вещество, което наричаме брашно. С технологичното развитие и индустриализацията хората започват да мелят зърно на моторни валцови мелници. На тях брашното се получавa по-бързо и те са в синхрон с тогавашния, забързващ се, ритъм на човешкото ежедневие. Тогава мелничарите се научили и да премахват богатите на влакнини трици и богатия на хранителни вещества зародиш и да правят фино смляно брашно само от ендосперм на зърното, който е богат на скорбяла. Хората набързо приели това ново брашно, което има много дълъг срок на съхранение и прави по-мек и бухнал хляба, тортите и сладкишите. За съжаление, това ново бяло брашно е почти лишено от витамини, ензими, минерали, фитохимикали и фибри, който се намират в изобилие в пълнозърнестите храни. Неговата фина текстура го прави много бързо усвояваемо от тялото на човека, където мигновено се абсорбира, което води до бързо освобождаване на глюкоза и инсулин в кръвта.

Този поток от бързо усвояеми въглехидрати, представлява голяма част от проблема на хранителен режим на голяма част от днешното поколение. 

Днес, няколко века след като е открита валцовата мелница, връзката между човека и природата отново се засилва и все по-често се обръщаме към практиките на нашите деди.При смилането на зърното на нашата мелница то влиза в контакт само с естествени материали – камъните, които са изградени от същите елементи, от които е и почвата. В този процес зърното влиза още веднъж в контакт с веществата и минералите, от които се е хранило, за да порасне.

Модерните напълно автоматизирани мелници смилат зърното между стоманени валове при много висока скорост, което дава голям производителност и по-ниски разходи. Но освен тези ползи, те носят и една съществена разлика - при този високоскоростен процес зърното се смила при много висока температура. При тази температура голяма част от хранителните вещества се унищожават (включително витамин Е от зародиша на зърното и много други витамини, ензими и антиоксиданти), а също така това допринася за процеса на евентуално бъдещо гранясване, което е причина за добавянето на консерванти. А каменната мелница смила бавно зърната, без да ги загрява, запазвайки в максимална степен всички полезни съставки. За това ние решихме да се върнем към това, което са правили нашите предци и да проивеждаме качествен продукт, който носи и съхранява в себе си всички полезни съставки на зърното.